Szakkör

Tudomány a sporthorgászatért egyetemi szakkörök

 

Kedves Hallgatók!

A hagyományosan április végén, május elején megrendezésre kerülő Egyetemi Horgászversenyünk programján kívül idén is szeretettel várunk egyetemi szakköreinkbe, melyekről bővebb információkat itt olvashattok.

Faanyagok és a sporthorgászat

Kedvenc időtöltésünk a sporthorgászat tevékenysége során bizonyára Jómagad is tapasztalhattad, hogy számos helyen találkozhatunk faanyagokkal, fából készült tárgyakkal, építményekkel. Elég csak a felszerelésünkre gondolnunk és máris szembetűnő, hogy a folyton fejlődő, modern anyagok és technológiák világában is még mindig kiváló funkciókkal rendelkező termékek, termék részegységek készülnek fából. Ilyenek pl. az úszók, kuttyogató fák, esetleg kézműves műhalak, botok és orsók részei, horgászládák stb. De nem csak a kezünk ügyében lévő horgászkellékek esetében találkozhatunk faanyagokkal, hanem a minket körülvevő vízparti környezetben is számos helyen segít minket e nemes, újratermelődő és ezerarcú nyersanyagunk. Stégként a hátán tart, kunyhóként menedéket nyújt, csónak alakjában a vízi horgászkalandjainkat teszi felejthetetlenné. Az előző példákban felsorolt eszközöket, építményeket bizony komoly igénybevételek, környezeti hatások érik funkciójuk betöltése közben. A használati funkcióknak való megfelelőség csak speciális anyagtulajdonságok révén biztosítható, melyek tartós megőrzését is szavatolni kell. A faanyagtudományi ismeretekkel a fából készült meglévő eszközeink, építményeink alapanyagainak vizsgálatán túl kedvezően befolyásolhatjuk azok tartósságát, élettartamát.

Egyetemi szakkörök a sporthorgászatért

Szakkörök célja, feladata:           A hallgatók egyetemi oktatáson kívüli szakmai érdeklődésének elősegítése. A foglalkozások során a résztvevők megismerkedhetnek a faanyagtudomány releváns fogalmaival, ill. a Faanyagtudományi Intézet nyújtotta kutatási lehetőségekkel, vizsgálati eszközökkel, eljárásokkal. A csoportos, baráti hangvételű foglalkozások alkalmával a hallgatók látókörének szélesítésén túl, egyéni szakmai tevékenységek, ötletek támogatására is lehetőség nyílik. A Simonyi Károly Kar hallgatói számára a kiválasztott kutatási ötletek a Kar tanrendjében szereplő Önálló laboros tantárgyak felvételén keresztül fejleszthetők tovább, és adott esetben tudományos diákköri dolgozat, szakdolgozat, ill. diplomamunka is kerekedhet belőle. Természetesen más karokról érkező hallgatókat is szívesen látunk szakkörünkben és érdeklődés, igény esetén karok közötti együttműködések keretében is tudunk kutatási lehetőséget biztosítani.

Témakörök:

1.       Faanyagtudomány, mint alaptudomány a sporthorgászatért: fafajok meghatározása makro és mikro jegyek alapján, faanyagok fizikai, mechanikai és biológiai tulajdonságai (szilárdság, zsugorodás-dagadás, szín, tartósság stb.)

2.       Alkalmazott faanyagtudomány sporthorgászatért: alkalmazott faanyagvédelem az eszközök és építmények funkcióképességének, állékonyságának megőrzésére, faanyagok modifikációi és azok alaptulajdonságokra gyakorolt hatása

Foglalkozások:                

A foglalkozások a NYME hallgatók részére kerülnek megrendezésre minden tanulmányi félévben (nem létszámfüggő). A foglalkozások időtartama átlagosan heti 1-1,5 óra, gyakorisága a résztvevőkkel történő egyeztetés alapján. A programok látogatása ingyenes.

Jelentkezés:     

Az alábbi elérhetőségeken Horváth Norbert szakkörvezetőnél lehetséges. A foglalkozások a tanév szorgalmi időszakához igazodnak, de érdeklődés esetén a nyári szünetre is kiterjeszthetők. A szakkörhöz történő csatlakozás félév közben is lehetséges.

 

Elérhetőségek:

Horváth Norbert

Soproni Egyetem

Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar

Faanyagtudományi Intézet

9400, Sopron 

Bajcsy-Zs. u.4. B- épület II. emelet

tel.: 0699-518-216